17.10.2024

17. říjen je od letošního roku vyhlášen organizací UNESCO Mezinárodním dnem nemateriálního kulturního dědictví. Chebský hrázděný statek Milíkov č.p. 18 bude tento den pro veřejnost otevřen zdarma.

Chebský hrázděný statek Milíkov
čtvrtek 17.10.2024, 10:00 – 17:00
VSTUP ZDARMA

17. říjen – Mezinárodní den nemateriálního kulturního dědictví


Do bohatého kalendária svátečních dnů je od letošního roku zařazen Mezinárodní den nemateriálního kulturního dědictví. Připadá na 17. října, tedy na den, kdy byla v roce 2003 přijata Generální konferencí UNESCO Úmluva o zachování nemateriálního kulturního dědictví. Do dnes byla ratifikována 183 státy světa. Česká republika k Úmluvě přistoupila v roce 2009. Ještě před samotnou ratifikací byla v České republice vytvořena síť krajských regionálních pracovišť, která si kladou za úkol pečovat o uchování živé tradiční kultury. Regionální pracoviště péče o tradiční lidovou kulturu v Karlovarském kraji bylo zřízeno v roce 2004 v rámci Muzea Cheb.

To, co nazýváme živou kulturou, se rodí a umírá s člověkem. Jde o zkušenosti zcela závislé na lidské paměti a součinnosti mezi lidmi. Jediným způsobem, jak je zachovat, je tedy předávání z generace na generaci. V tom tkví hlavní úkol regionálních pracovišť. Na jeho naplňování regionální pracoviště Karlovarského kraje spolupracuje s Karlovarským krajem, odborem regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury ČR a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici.

Regionální pracoviště v součinnosti s Karlovarským krajem vede Krajský seznam nemateriálního dědictví. Od loňského roku se zaměřuje na dokumentaci tradičních řemesel a rukodělné výroby, na kterou navazuje v letošním roce poprvé udělený titul Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje.
Chcete mít více informací ke Krajskému seznamu nemateriálního kulturního dědictví Karlovarského kraje a ke krajskému titulu Mistr tradiční rukodělné výroby? Najdete je na:
www.muzeumcheb.cz

Chcete vědět víc o Úmluvě o zachování nemateriálního kulturního dědictví UNESCO? Najdete na odkazech:
https://ich.unesco.org/en
https://ich.unesco.org/en/lists
https://ich.unesco.org/en/dive

Chcete mít aktuální přehled o dané problematice v republice a v Karlovarském kraji? Najdete je na
www.nulk.cz
www.mkcr.cz
www.lidovakultura.cz
www.muzeumcheb.cz

Nositelem živého kulturního dědictví je každý z nás. Nejen 17. října máme možnost zamyslet se nad tím, co chceme předat dalším generacím. Přičinit se, aby se tak skutečně stalo. Budeme rádi, když nám svými návrhy a nápady pomůžete při hledání mistrů tradiční rukodělné výroby v naše kraji či přispějete k naplňování Krajského seznamu nemateriálního dědictví Karlovarského kraje.