Krajské ocenění “Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje” chce v regionálním měřítku podtrhnout význam uchovávání tradičních rukodělných výrob a postupů. Zachování  aktivní znalosti tradičních rukodělných výrob a pracovních postupů je dnes nejen obecnou, prakticky celosvětovou, potřebou vyvolanou prudkým rozvojem nových technologií a technologických postupů, které vedly a vedou k odumírání a zapomínání na znalosti minulých generací. Tím následně dochází k ochuzování kulturně historického povědomí naší společnosti jako takové. V případě Karlovarského kraje je tato skutečnost umocněna jeho  novoosídleneckým charakterem daným díky politicko-historickému, demografickému, hospodářskému  a sociálnímu vývoji  po roce 1945. Naším úkolem by tak měla být snaha posbírat tyto poslední znalosti a hlavně věnovat péči těm, kteří je ještě prakticky zvládají a udržují a následně jsou schopní tyto své dovednosti předat dalším generacím.

Úkolem ocenění „Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje“ je snaha posbírat poslední znalosti rukodělné výroby a rukodělných technologií a hlavně věnovat pozornost a péči těm, kteří je ještě prakticky zvládají a udržují v živé formě a následně jsou schopni tyto své dovednosti předat dalším generacím.

Zřízení titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje schválila Rada Karlovarského kraje  6. 5. 2024 (usnesení č. RK 599/05/24).

Přílohy:

  • Statut titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje.
  • Návrhový list na udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje.

pdfIkona Statut titulu mistr tradiční …
formát souboru: pdf, velikost souboru: 0.3 MB

pdfIkona Návrhový list na udělení titulu …
formát souboru: docx, velikost souboru: 15 kB