-
VELIKONOČNÍ RECEPTY Z MUZEA CHEB
-
BOŽÍ MILOSTI od prababičky Kateřiny:
270 g hladké mouky,
1 kypřící prášek,
5 žloutků,
200 ml smetany,
2 lžíce rumu,
špetka soli,
2 - 3 lžíce krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu,
nejlépe sádlo nebo ztužený tuk na smažení, moučkový cukr s vanilkou na posypání
Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citrónovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátu těsta pak rádýlkem čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3-4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.
-
SMAŽENÉ BOŽÍ MILOSTI od sousedky:
500 g hladké mouky Speciál (a trochu polohrubé),
1 lžička moučkového cukru,
8 žloutků, 1 bílek,
1 šlehačka,
1 kostka droždí,
1/2 dl rumu,
špetka soli

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, bílek, rum a droždí rozmíchané ve vlažné šlehačce. Vymícháme řidší těsto, přikryté necháme chvíli odpočinout. Vyválíme, nakrájíme na dílky a tvarujeme malé bochánky. Necháme je 20 minut odležet, pak každý vyválíme na tloušťku 3-4 mm, rádýlkem krájíme pásky, ale nedokrajujeme. Smažíme v rozpáleném sádle (na těstě nesmí být mouka, jinak sádlo při smažení utíká). Obracíme špejlemi, usmažené osušíme papírovými ubrousky, vlažné sypeme cukrem s vanilkou.
-
STAROČESKÉ MEDOVÉ JIDÁŠKY
500g hladké mouky,
25 g cukru,
1 l mléka,
2 lžíce medu,
20 g másla,
20 g droždí,
1 vejce,
sůl, vejce na potření, tuk na plech
Z droždí, 1/8 mléka, lžičky cukru a trochu mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Potom na vál prosejeme mouku, osolíme, přidáme med, ve druhé 1/8 mléka rozšleháme vejce, rozpuštěné máslo, přilijeme i s vykynutým kváskem do mouky a zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme válečky, stočíme je do různých tvarů, napícháme vidličkou a přendáme na pomaštěný plech. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je ještě chvíli kynout. Vykynuté jidášky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
-
VELIKONOČNÍ BERÁNEK podle tety Marie
125 g másla nebo cukrářského tuku,
200 g moučkového cukru,
1 vanilkový cuk,r
3 žloutky,
300 g polohrubé mouky,
1 l mléka,
1 prášek do pečiva,
sníh ze 3 bílků
Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Formu na beránka dobře vymažeme tukem a vysypeme nejlépe strouhánkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Beránka můžeme dozdobit cukrovou či čokoládovou polevou.
-
TRADIČNÍ KYNUTÝ MAZANEC
500 g pol. mouky,
70 g krup. cukru,
30 g droždí,
2 dl mléka,
1 vanil. cukr,
100 g rozpuš. tuku,
2 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, muškátový květ, tlučený anýz,
sůl, kůra z 1 citronu, 1 vejce
10 g tuku na potření, moučkový cukr s vanilkou na pocukrování po upečení
Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky zaděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout (polovinu mandlí na nudličky necháme na posypání). Uhněteme dva kulaté bochánky, dáme na vym. plech ještě chvíli kynout. Potřeme vejce, vrch mazance nastřihneme nůžkami do kříže a posypeme mandlemi. Dáme do silně vyhřáté trouby (225 °C) a po 10 min. zmírníme. Když povrch mazanců zčervená, přikryjeme je alobalem a pečeme 45-60 minut.
-
KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA
Nakrájejte na kostičky 4-5 rohlíků,
zvlhčete je mlékem a nechte nasáknout,
přidejte 300 g vařeného uzeného masa nakrájeného na kostičky (nebo umletého),
misku opraných, spařených a nasekaných mladých kopřiv,
podle chuti osolte,
opepřete,
zalijte 4-5 rozkvedlanými vejci,
promíchejte
Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjte tenkými plátky anglické slaniny, naplňte polovinou nádivky, na ni poklaďte 4 natvrdo uvařená a překrojená vejce a zakryjte zbylou nádivkou. Vložte do trouby a zvolna cca 45 minut pečte.
-
VELIKONOČNÍ SVÍTEK DO SVÁTEČNÍ POLÉVKY
Hrubá mouka,
2 vejce,
mléko,
sůl,
muškátový květ,
mladé kopřivy
Rozšleháme žloutky s mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a zašleháme hrubou mouku. Do řidšího těsta přidáme spařené a nakrájené kopřivy. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Pečeme vy vymaštěném a strouhankou vysypaném pekáči dozlatova. Svítek podáváme v hovězí či slepičí polévce.
-
VELIKONOČNÍ KOLÁČ
400 g polohrubé mouky,
1 dcl mléka,
3 žloutky,
80 g moučkového cukru,
100 g másla,
50 g mandlí,
80 g rozinek,
sůl, citrónová kůra,
sádlo na plech, kvásek z 30 g droždí, 10 g moučkového cukru,
60 g polohrubé mouky, 1 l mléka na potření 1 žloutek a krystalový cukr
Do vlažného mléka s cukrem a moukou dáme vykynout droždí. Do mísy prosejeme nahřátou mouku, přidáme špetku soli, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, přimícháme žloutky, rozpuštěné, ne však horké máslo, přisypeme oloupané a nadrobno pokrájené mandle, rozinky, nakonec přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a uhněteme kulatý koláč. Koláč přendáme na pomaštěný plech sádlem a necháme ještě kynout. Potom na koláč uděláme nožem asi 2 cm hluboko kříž, potřeme ho žloutkem, posypeme krystalovým cukrem a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
-
KOLEDNICKÝ KOLÁČ
30 g droždí,
1 l mléka,
500 g polohrubé mouky,
100 g ml. cukru,
100 g rozpuštěného másla,
1 vejce, sůl
Zaděláme kvásek, necháme vzejít. Ze surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout. Připravíme náplň z 500 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkového cukru a 2-3 lžíce pískového cukru. Podusíme 250 g mletého máku s 5 - 10 lžícemi mléka, 2 - 3 lžícemi pískového cukru a se špetkou mleté skořice. Nahrubo nastrouháme 3 jablka. Z hrubé mouky, másla a pískového cukru si připravíme drobenku. Vykynuté těsto vyválíme na plát a přeneseme na vymaštěný plech. Potřeme vrstvou tvarohové náplně, na ni klademe náplň makovou, kterou posypeme vrstvou strouhaných jablk. Nakonec zasypeme připravenou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
-
VELIKONOČNÍ POLÉVKA Z MLADÝCH KOPŘIV PODLE PANÍ MLÁDKOVÉ
1 l masového vývaru
asi 4 hrsti mladých kopřiv
trochu máslové jíšky
trochu mladých lístků z pampelišky
1 vejce, sůl
pepř, muškátový květ
3 lžíce husté smetany
Masový vývar (může být i z uzeného masa) povaříme s máslovou jíškou. Oprané kopřivy spaříme několikrát horkou vodou, nebo mírně povaříme a propasírujeme přes husté síto. Osolíme, přidáme mletý pepř a na špičku nože muškátového květu. Povaříme. Vejce rozkvedláme se smetanou a zavaříme do polévky. Na talíři přidáme do polévky nadrobno krájené mladé lístky z pampelišky. Můžeme přidat krájená vařená vejce nebo velikonoční kopřivový svítek. Místo kopřiv může být špenát.
-