ADVENTNÍ RECEPTY Z MUZEA CHEB  
 
-
Štědrovečerní houbový kuba
50 dkg krupek (perličky nebo lámanka)
15 dkg hub (nejlépe sušených)
česnek podle chuti
domácí škvařené sádlo
sůl
pepř
drcený kmín
majoránka
1 cibule

Krupky několikrát propláchneme. Zalijeme více než dvojnásobkem vody a vaříme, až jsou měkké a voda se odvaří. Sušené houby namočíme nejlépe den předem. Slijeme dáme čerstvou vodu a vaříme až změknou. Zpěníme cibulku na troše sádla, přidáme uvařené pokrájené houby, sůl, pepř a drcený kmín a společně krátce podusíme. Uvařené kroupy přendáme na pekáč, přidáme dušené houby, utřený česnek, podle chuti dosolíme a připepříme, zalijeme trochou rozpuštěného sádla a řádně promícháme. Promíchanou směs rovnoměrně rozetřeme po pekáči a dáme do trouby péct. Peče se podle toho, kolik v krupkách zůstalo vody. Upečený kuba má zlatavou kůrčičku. Podává se teplý i studený s kyselou okurkou či salátem z kysaného zelí.
-
Kynuté vanilkové rohlíčky

28 dkg hladké mouky
14 dkg tuku
1 vejce
1 dkg droždí
špetka soli
5 polévkových lžic mléka
2-3 lžíce rumu


Do mouky rozdrobíme droždí, tuk, přidáme vejce, mléko, rum a sůl. Těsto dobře propracujeme a necháme 30 minut odpočinout. Pak z kousků těsta vyválíme válečky a tvarujeme rohlíčky. Pečeme na vymazaném plechu a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
-
Citrónové sušenky

22 dkg hladké mouky
14 dkg másla nebo jiného tuku
7 dkg moučkového cukru
1 žloutek
šťáva a kůra z ½ citrónu



Tuk utřeme, zpěníme, přimícháme cukr a žloutek a vše dobře vyšleháme. Pak postupně vmícháme mouku, jemně nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu. Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme libovolné tvaru. Pečeme do růžova.
-
Sádlové bochánky
22 dkg hladké mouky
2 žloutky
7 dkg sádla
7 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
vanilka
vejce na potření
sekané ořechy na obalení

Zpracujeme těsto. Děláme malé bochánky, které uprostřed plníme rybízovou marmeládou. Potřeme vejcem a posypeme strouhanými ořechy.
-
Rozinkové koláčky
(ze starých rodinných receptů po paní Bláže)

25 dkg hladké mouky
12 dkg moučkového cukru
12 dkg másla
10 dkg v rumu máčených rozinek
2 vejce
špetka soli, 3 polévkové lžíce vody


Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny. Přidáme mouku, trochu soli, vodu a rozinky. Vymícháme těsto a lžičkou klademe na vymazaný a vysypaný plech malé kopečky. Upečeme do růžova a vychladlé sypeme cukrem.
-
Kokosové cukroví
20 dkg kokosové moučky
20 dkg másla
1 vanilkový cukr
15 dkg moučkového cukru
30 dkg hladké mouky
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
2 žloutky
2 lžíce mléka

Suroviny promícháme a těsto dobře propracujeme a pak ze strojku vykrajujeme různé tvary. Upečené můžeme zdobit čokoládovou polevou.
-
Zdobené perníčky
60 dkg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
4 celá vejce
4 lžíce tekutého medu (nesmí být cukernatý ani rozpuštěný ve vodní lázni)
1 lžička jedlé sody
1 prášek do pečiva
1 lžíce tlučeného koření (hřebíček, badyán, skořice), nebo perníkové koření koupené

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vyválíme plát 5 mm silný a vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě. Zdobíme cukrovou polevou.
-
Skořicové hvězdičky
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dokg mletých ořechů
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloudky
kůra z jednoho citronu
2-3 tlučené hřebíčky
1 lžička skořice
na posypání krystalový cukr
na potírání sladkou vodou

Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které potíráme vodou s cukrem a sypeme krystalovým cukrem. Na vymazaném a vysypaném plechu pečeme v předehřáté troubě do růžova.
-
Důlkové koláčky

7 dkg moučkového cukru
10 dkg hladké mouky
7 dkg rozpuštěného sádla
3 dkg kakaa
1 vanilkový cukr


Na vále zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed. Do důlku dáváme zavařeninu nebo oříšek. Do důlku je možné dávat po upečení také libovolný máslový krém. Pečeme v mírné troubě.
-
Škvarkové cukroví
25 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg mletých škvarků
1 vejce
nastrouhaná kůra z 1 citronu


Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme asi 4 cm silné placky a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Kladem na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme do růžova.
-
Ježíškovy peřinky
(recept z Chebska)
Jsou chutné, dosti snadné a laciné pečivo, které připravujeme takto: vezme se

25 dkg hladké mouky
3 žloutky
1 celé vejce
4 polévkové lžíce mléka
3 lžíce pískového cukru
špetka soli
lžíce brendy nebo rumu
1 lžička vanilky

To vše se dobře smíchá s moukou, vypracuje se těsto, které se rozválí na 4 placky, trochu tlustší a měkčí nežli na nudle. Placky rozkrájí se na čtverečky nebo obdélníčky 5 – 10 cm, učiní se z nich nožem 3 řezy a přikryjí se ubrouskem, aby neztvrdly. Vezme se jeden čtvereček po druhém a dávají se do vřelého sádla a smaží se do růžova. Po vytažení ze sádla se ještě teplé obalují v cukru s vanilkou.
-
Staročeské medové zázvorky
30 dkg hladké mouky
10 dkg teplého medu
6 dkg moučkového cukru
3 dkg rozehřátého tuku
1 a půl dkg mletého zázvoru
1 žloutek
1 kávová lžička jedlé sody

Na vále zpracujeme všechny suroviny v tuhé těsto, rozválíme na plát silný 5 mm a formičkou na zázvorky vykrajujeme jednotlivé kousky. Klademe na vymazaný a vysypaný plech, potřeme bílkovou polevou a v mírně vyhřáté troubě pečeme. Bílková poleva: 12 dkg moučkového cukru, 1 bílek a trocha citrónové šťávy. Třeme až je poleva lesklá.
-
Mrkvové sušenky

250 dkg čerstvě strouhané karotky
250 dkg hladké mouky
250 dkg ztuženého tuku
špetka prášku do pečiva
250 dkg moučkového cukru na obalení
skořice nebo vanilka na ochucení obalového cukru


Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta vyválím plát asi 3 mm silný, z něho vykrajujeme kolečka nebo kroužky. Pečeme v prudké troubě a teplé obalujeme ve vanilkou nebo skořicí ochuceném cukru. Pokud do těsta přidáme špetku soli a upečené sušenky neobalíme v cukru lze podávat také jako slané sušenky.
-
Muzejní vánoční štrůdl
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku nebo tuku typu Hera
1 vejce
14 lžic studené vody
špetka soli
strouhánka
strouhaná jablka
krystalový cukr
sekané nebo mleté ořechy
rozinky (mohou být v rumu máčené)
skořice dle chuti (nebo koření na jablečný závin)
vanilkový cukr

Na vále vypracujeme těsto: mouka, voda, vejce, na hrubém struhadle nastrouhaný tuk, špetka soli, které rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme plát. Ten posypeme strouhánkou (velmi chutná je např. ze zatvrdlého perníku, nebo ze suché bábovky), strouhanými jablky, krystalovým cukrem, ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme do závinu. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle hnědého zabarvení. Lze použít i koupené listové těsto.
-
Vanilkové rohlíčky z ovesných vloček
(z rodinné kuchařky: válečný recept 1914 – 1918)
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla či jiného tuku
20 dkg mletých pražených ovesných vloček
1 vejce
3 lžíce mléka
0,5 lžičky jedlé sody nebo 0,5 balíčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilka

Z výše uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Podle zvyklosti tvarujeme drobné rohlíčky. Pečeme se středně vyhřáté troubě na pomaštěném plechu vysypaném moukou. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Ke konzumaci chutnají lépe odleželé.
-
-
 
Albrecht z Valdštejna
Expozice muzea
Statek Milíkov
Virtuální muzeum
Odborné projekty
Sbírkový fond
Texty a články